Maximális Oxigén Felvevő Képesség – VO2max.

A maximális oxigénfelvevő képesség, rövidítve VO2max az állóképesség bruttókritériuma, az aerob teljesítmény mértékegysége. Abszolút értéke (ml/perc) megmutatja az adott személy szervezete által percenként hasznosítható oxigén maximális mennyiségét, relatív értéke (ml/kg/perc) pedig testsúly kilogrammra vetítve összehasonlíthatóvá teszi más személyekkel, illetve a sportági követelményprofillal. Három folyamat határozza meg: oxigén bevitel (légzés); oxigén szállítás (keringés); oxigén felhasználás (izomsejtek). … Olvass tovább Maximális Oxigén Felvevő Képesség – VO2max.

Pihenés, mint teljesítmény fokozás? Az RR mérések és a HRV elemzések szükségessége.

A terhelés szabályzás egyik legfontosabb és talán legnehezebb kérdése a terhelési összetevők optimális meghatározása közül, az ingersűrűség – gyakoriság, mely a pihenők és restitúciós idők kérdéskörét nagy mértékben érintik. A terheléssel „könnyebb” dolgunk van, mert rengeteg olyan diagnosztikai eszköz áll már rendelkezésre, amiből pl., gyorsan kiszámítható az 1RM. Izoláltan mérhetjük az izomcsoportok erejét, tájékoztatást kaphatunk … Olvass tovább Pihenés, mint teljesítmény fokozás? Az RR mérések és a HRV elemzések szükségessége.

Hogyan hat a serdülőkor, a landolási technikára?

Rengeteg élettani adaptáció kíséri a serdülőkort, logikus kérdés, hogy ezek a változások miként befolyásolják például a felugrási magasságot? Ezen időszak alatt az edzőknek érzékenyen kell tudniuk kezelni a sportoló által tapasztalt pszichológiai és élettani nehézségeket. A programot, úgy kell kialakítani, hogy támogassa az alkalmazkodást, minimalizálják a sérülések kockázatát és javítsa az önértékelést. A bejegyzésem célja, … Olvass tovább Hogyan hat a serdülőkor, a landolási technikára?

A futball kis – játék gyakorlatainak kondícionáló hatása.

(Az alábbi cikk egy szövegrészlet, amelynek bővebb verziója a “Nagy intenzitású futball” című könyvben jelent meg) A kis játék, mint állóképességi edzésmódszer részleges hatást fejt ki a labdarúgó kondíciójára. A teljes felkészülésnek részét kell képezze a többi kondicionális képesség fejlesztése is. A saját testtömeghez viszonyított erőszint nagysága (realtív max. erő) nagyban befolyásolja a felgyorsulás, lassítás … Olvass tovább A futball kis – játék gyakorlatainak kondícionáló hatása.

Sprint intervall módszer alkalmazása élvonalbeli magyar rövid-gátfutók felkészítésében

A felnőttkori sportteljesítmény egyik meghatározó eleme az állóképesség szintje. Paradoxnak tűnhet, de még a rövid sprint számok teljesítményszintjében is igen fontos faktorról beszélünk. Ennek fejlesztése hasonlóan összetett kérdés, mint sok esetben az állóképeségi sportágak esetében. Pályám során azt tapasztaltam, hogy egy-egy szakmai kifejezés és e mögött meghúzódó módszerről kialakult edzői kép tekintetében gyakran különbségek adódnak.  Nagyjából … Olvass tovább Sprint intervall módszer alkalmazása élvonalbeli magyar rövid-gátfutók felkészítésében